Hälsoskolan

Litet break i mitt skrivande ett tag.... men nu är insperationen här igen :)

Jag gick konstat med känslan att bara villja gråta utan att jag hade någon direkt anledning samtidigt som klumpen i magen värker, kroppen värker, jag ville inte träffa någon, kände inte för att göra någonting mer än att ligga i sängen och dra täcket över huvudet och aldrig mer vakna. Bara tanken på att gå upp och gå till ett jobb jag en gång längtade till, eller träffa en människa jag alltid mått bra av att träffa tidigare, gå ut i solen på en promenad och njuta av vädret, gjorde att jag fick svårt att andas... "Jag håller på att bli helt galen... spärra in mig så världen slipper mig..."

Hur går man till en läkare och förklarar detta?
- Jaha hur var det här då?
- öh jag vet inte vad det är men det känns som att jag vill gråta hela tiden... ingen livsgnista fast jag har ett bra jobb, vänner som bryr sig om mig, en fantastisk familj å en underbar sambo som älskar mig över allt annat...
Klingar inte riktigt rätt... "Han måste tycka jag e helt knäpp... Jag borde vara lycklig, jag har ju typ allt egentligen"
När jag nervöst träffade läkaren och sa precis som det var så sa han till mig :
- Har du hört talas om hälsoskolan som vi har på vårat företag?
-?
Utbildningen omfattar 105 timmar och pågår under 6-7 veckor på halvtid. Sedan fortsätter fysisk aktivitet två gånger i veckan under resten av hälsoåret från det man blivit inskriven.

Syftet med utbildningen är att öka möjligheten till att själv kunna påverka den egna hälsan samt förebygga ohälsa i arbete och på fritiden, genom att tidigt i processen förstärka det friska hos individen.
Innehåll i kursen:
- personlig utveckling
- stresshantering inkl avspänning i olika former
- träningslära teori och praktik
- kroppskännedom
- temaföreläsningar om sömn, kost, ergonomi m m
- akvarellmålning
- friskvård
- fysisk träning
Dagen innan hälsoskolans start: "Behöver verkligen jag detta? jag kommer sabba alla mina chanser till utveckling på jobbet... vem vill sattsa på en vekling som mått psykiskt dåligt? dom kommer ju inte vilja ge mig någe ansvar i rädsla om att jag är för svag och inte kommer klarar av det. Jag är nog alldeles för "frisk" också om man gemför med alla andra som kommer vara där... säkert bara äldre och bittra människor som är trötta på livet, säkert väldigt överviktiga... vad ska jag göra där...?"


Första dagen på hälsoskolan: "vissa är ju lika gamla som mig... och dom skrattar också... och är trevliga och inte alls överviktiga... Varför är dom här? Jag kanske inte är så "frisk" trotts allt... dom där kommer jag nog att kunna hänga med endel... inte med henne, inte riktigt min typ av människa... Meditation och avslappning... hur ska jag klara det när benen går som trumpinnar bara av att sitta still?"


Kvinnan jag inte trodde jag skulle gilla, vi hittade varandra snabbt! Ingenting blev som jag trodde! Dom första 3 veckorna var riktigt jobbiga. Då såg jag inte hur jag skulle kunna vända och börja må bra igen...det blev rätt tungt när man började rota i känslor man länge lagt locket på och valt bort att känna. men efter 3:e veckan så vet jag inte vad som hände. Det vände och äntligen kunde jag börja må bättre igen. Jag började känna ett lugn i kroppen jag aldrig tidigare känt. Varje dag på hälsoskolan innehöll minst en Aha upplevelse!
Värderingarna, prioriteringar och tankarna i mitt liv har förändrats helt. Det är numera svårt att stressa upp mig och jag är en mycket gladare och lyckligare människa efter denna fantastiska utbildning! självklart har jag fortfarande mina dippar men nu har jag fått verktyg för att ta mig ur dom! är glad att detta hände mig så jag fick chansen att vakna upp och börja leva livet fullt ut och inte vakna när jag är 60 och inse att jag kastat bort mitt liv på att må dåligt över onödiga saker! Är så glad att jag tackad ja till utbildningen den dagen hos läkaren trotts att det tog emot då! Denna utbildning har förändrat mitt liv!


Hälsoskolans bön:

Ge mig mod att förändra det jag kan
Kondition, kost, tankar, känslor, arbete, tid...

Ge mig ro att acceptera det jag inte kan förändra
Väder, ålder, längd, utseende, historia, döden...

Och ge mig förstånd att inse skillnaden
Det yttre kan jag göra så lite åt
Det inre kan jag göra mycket åt

Livet är nu och åren är du...



RSS 2.0